Ryttersport fra nybegynner til toppidrett

Riding er en populær idrett i Skandinavia. Særlig i Sverige og Danmark er det mange som driver aktivt med hest. I Norge har ryttersportmiljøet vokst seg sterkere de siste årene.

På øverste nivå er ryttersporten en toppidrett drevet av de beste atleter. Har du tenkt på hva atleter spiser? Kjente idrettsutøvere spiser ofte pasta, som for eksempel denne typen: https://www.barilla.com/nn-no for å få i seg nok karbohydrater. Driver du med riding på toppidrettsnivå, kan du ta turen innom https://www.barilla.com/nn-no for å kjøpe næringsrik mat som holder deg gående.

Er du ikke på toppidrettsnivå ennå, eller vurderer du å begynne med riding? Ryttersport er en krevende idrett der samarbeidet skjer mellom hest og menneske. Dette er fascinerende, interessant, og utfordrende.

En god start for en ny rytter er nettsiden til norsk rytterforbund, hvor du finner mye informasjon om alt fra antidoping, til rideklubber, testing og sertifisering. Skal du begynne å konkurrere? Da finner du informasjon om hvordan du tar grønt kort som er det første steget mot å delta i konkurranser.

Tenk sikkerhet

Det er også lurt å ta et kurs om hest i trafikken. Har du for eksempel tenkt på mobilbruk på rideturen? Hvis telefonen ikke er på lydløs og plutselig begynner å ringe, kan dette skremme hesten og føre til ulykker.

I ridesporten er det viktig at rytteren først og fremst tenker sikkerhet. Dette gjelder i alt fra utstyret som hjelp og riktige sko som ikke kan hektes fast i stigbøylen, til hestens utstyr, og mobilbruk på rideturen. Det er spesielt viktig å merke seg hvordan man ferdes med hest i trafikken da trafikk utgjør en stor risiko for både hest, rytter og andre trafikanter. Som nybegynner er det mye å lære, og det er viktig at man følger med for å forebygge ulykker både i stallen, på ridebanen, og på rideturer i skog og mark. Hester er store dyr, og man skal ha respekt for de sikkerhetsreglene som gjelder i stallen du oppholder deg i, for de er der av en grunn.

Hestesport og ulike grener

Det finnes ulike grener innen ridesporten. Har du for eksempel hørt om westernriding, sprang eller dressur? Norges Rytterforbund består av ni ulike grener:

  • feltritt
  • sprang
  • voltige
  • mounted games
  • para
  • dressur
  • islandshest
  • distanse
  • kjøring

De mest kjente grenene er sprang, feltritt og dressur. Disse grenene er også populære og spennende å se på TV når det arrangeres sommer-OL. Ekstra spennende er det når norske ryttere deltar!

superior