Miljøvennlig stalldrift

Har du tenkt over hvilke ressurser som går med til driften av stallen din? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre stalldriften mer miljøvennlig.

Strømforbruk

Et godt steg i riktig retning er å sørge for at strømmen dere forbruker i stallen, kommer fra en miljøvennlig kilde. Her kan Tibber være en god ressurs. Tibber tilbyr en rekke smarte produkter til hus, som også kan være kjekt å ha i stallen! Hva med å investere i varmestyring fra Tibber, eller ladekabler slik at de som leier stallplass hos dere kan lade el-bilen mens de rir?

Det kan også være en idé å investere i solcellepanel. Ikke bare sikrer dette strømforsyning til stallen, men det kan gi et overskudd til strømnettet som kan være et positivt økonomisk bidrag til driften av stallen.

Hvis stallen du drifter er hjemme hos deg selv, kan det likevel lønne seg økonomisk å sørge for at strømmen som går til både hus og stall, kommer fra en god kilde. Sammenlign priser og se hvem som tilbyr den rimeligste og mest miljøvennlige strømmen i ditt område.

Miljøvennlige produkter i stallen

Samtidig som det er fokus på miljøvennlige produkter når det gjelder strøm og energi, er det viktig å huske på andre produkter som går med i stalldrift. En ting som både kan lønne seg økonomisk og miljømessig, er å bytte fra spon til pellets. Trepellets er et svært rimelig alternativ til spon og torv, blant annet på grunn av produksjonsmetode, men også fordi forbruket av pellets er lavere enn ved spon. I tillegg er trepellets bedre for hestens helse, da det reduserer mengden svevestøv i luften, noe som kan være helseskadelig for hestens lunger.

Du kan også spare penger og miljø på vaskemidlene som brukes i stallen. Du kommer langt med eddikvann. En enkel oppskrift er halvparten vann og eddik i en sprayflaske, tilsatt litt flytende oppvaskmiddel. Denne blandingen får has på det meste, og er i tillegg miljøvennlig og desinfiserende!

Miljøvennlig produkter til hesten

Ta også en kikk på hvilke produkter du bruker til hesten din. Hvilke dekken bruker du for eksempel? Ulldekken er en bedre løsning enn fleece: Ull varmer bedre enn fleece, er mer bærekraftig, og et naturlig valg særlig i områder som blir kalde og fuktige om vinteren.

Se også til at du ikke bruker syntetiske produkter på hesten din. Velg naturlig så langt det går!

Hva skal jeg gjøre med møkken?

Hvis du bor landlig til, eller stallen ligger i nærheten av en gård, er det mange ting du kan gjøre med avfallet fra stallen. For det første, resirkuler det som kan resirkuleres.

Hvis du har egne beiteområder til hestene, kan du bruke hestemøkken til gjødsling. Bygg et område der møkken kan ligge og omdannes til jord over tid, og bruk møkken til gjødsling for eksempel hver høst. Hvis du ikke har egne beiteområder, men stallen ligger nærme store gårder, ta kontakt med gårdseiere og selg møkken til dem! Kanskje dere kan inngå en avtale om salg av møkk mot lavere fôrpriser i samme slengen?

superior