Hesten – Et nyttedyr, en venn og en vinner

En hest er et fantastisk skue der den stolt, grasiøs og galant ruver over sine omgivelser mens solen skinner i den blanke pelsen. Uavhengig om vi er direkte eller indirekte involvert i hestehold eller -sport, om vi kjenner noen som eier eller trener hester eller bare har sett en på skjermen så har det satt sitt spor.

Som nyttedyr på en gård, vill og fri på de amerikanske steppene eller som støttespiller og din beste venn så er og blir hesten noe av det flotteste og naturen har kommet opp med

Hvor ville vi vært uten?

Omtrent fra tidenes morgen, eller i det minste så lenge mennesket har gjort noe tilnærmet konstruktivt, har hesten vært med oss. Utbredt på de fleste kontinenter har hesten bidratt til å gjøre oss til det vi er og selv blitt et symbol på hva vi kan oppnå.

Fra det vulkanske og ugjestmilde miljøet på Island til de tørre slettene i rundt den arabiske gulf har hesten bokstavelig talt satt sine spor og hjulpet menneskene fremover i tiden. Og vi kjenner vel alle til en hest fra barndommens uskyldige tid. Om det er Black Beauty, Pippi Langstrømpes Lilla Gubban eller Silkesvarten som er favoritten, så sitter inntrykkene som regel livet ut.

Som nyttedyr eller bestevenn stiller de alltid opp, og det er veldig mange som har mye å takke den store, sterke firbente kjempen for.

Store idrettsstjerner

Det kan skrives mange bøker, noe som sikkert har blitt gjort, om alle de store stjernene i hestesporten. Det er ingen tvil om hvem som er de egentlige stjernene i denne populære sporten, og selv om det er rytterne som ofte får oppmerksomheten og muligheten til å uttale seg så fortjener hestene sin del av rampelyset.

På 80-tallet ble det furore da en travhest ved navn Rex Rodney markerte seg med brask og bram på den internasjonale scenen og banet vei for mange store øyeblikk med norske travhester. I mange år preget den norske stjernen med amerikanske aner travsporten nasjonalt og internasjonalt og er av mange fortsatt regnet som en av tidenes beste travere.

Etter Rex Rodney har det kommet mange store navn på den største scenen, blant disse Sugercane Hanover, også med amerikansk stamtavle, som presterte å vinne March of Dimes Trot med en premie på over 270 000 dollar. Steinlager slekter igjen med godeste Sugarcane og har fortsatt å heve listen for bragder på den ovale banen. Mellom Rex Rodney og Steinlager har store stjerner som Atom Vinter og Alm Svarten markert seg stort, men størst av alle, i det minste mest innbringende, var Bork Rigel. Over 13 millioner i premiepenger løp den fantastiske travhesten i løpet av sin karriere som idrettsstjerne.

Det mest innbringende i en vinners karriere er ofte det som skjer etter at løpene er gjort unna, og avlen starter. Når status gjøres opp og kransene er delt ut er antallet toppløp ensbetydende med at investeringen gir avkastning og kan brukes som refinansiering til nye og enda mer innbringende investeringer – og nye vinnere.

superior