Kjendis-hester

I en lang årrekke var hesten regnet som nødvendig arbeidskraft på gårder og som et kjøretøy for å ta seg fra et sted til et annet. Den er fortsatt brukt på denne måten i fattigere deler av verden, mens i andre land har bruk av hest utviklet seg til å bli en hobby og en sport. Grener som dressur, sprang og trav har blitt store sporter i flere land. Flere hester har gitt svært gode resultater i sporten og på denne måten gjort seg kjente langt utenfor hestesportens miljø. I dressursporten har hester som Totilas og Valegro utmerket seg, mens i travsporten kan Rex Rodney nevnes som den store stjernen.

Totilas og Valegro – to verdensmestere i dressur

Moorlands Totilas er en Nederlandsk Varmblodshingst (KWPN) som gjorde en svært god karriere i dressursporten. Han ga svært gode resultater med sin rytter Edward Gal, og ekvipasjen var verdens første til å ri til en prosent på over 90% i en dressurkonkurranse på høyeste nivå. Senere tok en annen KWPN hingst over tronen, Valegro, ridd av Charlotte Dujardin. De satte ny verdensrekord og ble dermed dressursportens nye verdensmestere. Under en dressurkonkurranse er det viktig at både hest og rytter ser bra ut, både når det kommer til øvelser og påkledning. Øvelsene skal se lette ut og rytterens hjelpere skal være så nære usynlige som mulig. Vi mennesker stikker oss mer ut gjennom klær, som f eks tommy hilfiger, mens dressurhestene stikker seg ut gjennom hodelag, sal og salunderlag av diverse kvalitetsmerker.

Rex Rodney – travsportens stjerne

En annen hest som har utmerket seg i sporten er Rex Rodney, en varmblodstraver etter den amerikanske hingsten Doctor Rodney født i 1980. Han regnes som Norges beste travhest gjennom tidene, og gjorde en utmerket karriere i sine år i travsporten. Med 110 seiere på totalt 179 starter var han en ekte stjernehest. Han tok førsteplass i Forus Open i 1986, 1987, 1989, 1990, Oslo Grand Prix i 1986-87 samt i det svenske Eliteloppet i 1986 i tillegg til å bli norgesmester to ganger. Han kjørte inn tilsammen 5,8 millioner kroner, til stor glede for eier Thorleif Thu, trener og kusk Kjell Håkonsen og det norske folk. Rex Rodney døde i 1995, men er fortsatt godt kjent for folk flest.

superior