Rideklær

 

En rytter trenger både klær og sikkerhetsutstyr. Gode klær starter helt innerst, med behagelige underklær. Sørg for at ingen sømmer gnager under ridingen. Gnagende sømmer kan bli både irriterende og vondt. Sørg også for klær som transporterer bort fuktighet, for det er lett å bli svett både under ridning og arbeid i stallen. Behagelige og lette klær gjør jobben lettere.

Bukser

Gode ridebukser er en absolutt nødvendighet. Det er først og fremst buksene det går uto over når man rir. Ridebukser er laget slik at det ikke er noen sømmer som gnager mot stallen. Derfor er disse buksene mye bedre å bruke enn vanlige treningsbukser eller lignende. Så invester i gode ridebukser. Det finnes ridebukser i mange materialer, så man kan velge etter egen smak.
Sko eller støvler
Man kan velge mellom ridestøvler eller ridesko. Klassiske ridebukser kan brukes sammen med både støvler og sko. Andre typer ridebukser, for eksempel jodphursbukser, kan bare brukes sammen med lave ridesko. Om man foretrekker sko eller støvler, er en smakssak. Det finnes mange gode sko på nettet, for eksempel fra nude. Som regel er det en fordel at både klær og sko er velbrukte før man bruker dem på lengre rideturer.

Woman riding horse on ranch at night.

Annen påkledning
I Norge er det ofte vått og kaldt. Da er det lurt å ha overtrekksklær over rideklærne. Det finnes såkalte chaps i både skinn og nylon. Om vinteren kan man bruke termoridebukser over ridebuksene, eller bruke en longs utenpå ridebuksa. Termoridebukser har glidelås langs beina, slik at det er lett å ta dem på og av.
En annen ting man bør tenke på, er hansker. De kommer til nytte både når man skal jobbe i stallen, og ikke minst når man skal ri på vinters tid. Hanskene bør være smidige, og såkalte trefingerhansker er ofte et godt valg.
Ta vare på utstyret
Både rideklær og ridestøvler må stelles på riktig måte. Da holder de lengst mulig, og man slipper å kjøpe nytt hele tiden. Med godt stell kan klær og støvler vare i mange år.

superior