Hesteraser

Det finnes mange fascinerende og ulike hesteraser rundt om i verden. De er alle avlet opp for å oppfylle spesifikke oppgaver optimalt. Enkelte er utviklet for å kunne løpe raskt over korte distanser, mens andre er mer utholdende. Noen er velegnet som trekkdyr, mens andre trives best med rytteren på ryggen.

Om man planlegger å kjøpe en hest, enten til seg selv eller familien, er det mange faktorer som må tas med i betraktningen. Noen hester fungerer bedre blant barn enn andre. Kostnader forbundet med for, stell og veterinær er en annen faktor som vil veie tungt for mange. For folk med Allergi er det også viktig å vurdere hvordan den spesifikke hesterasen kan påvirke dette.

Arabere

Araberhesten er avlet opp i ørkenen, slik at de har stor lungekapasitet og utrolig utholdenhet. Den var tidligere brukt hovedsakelig til transportformål, og er i dag en populær hest både til hesteveddeløp og rekreasjonsbruk. Renheten av denne rasen har blitt opprettholdt i lang tid, og araberen har blitt en verdsatt rase blant ryttere over hele verden. Det er en spesielt vakker og atletisk rase med et særegent utseende. Araberhester er blant de eldste rasene i verden. Flere historiske berømtheter, som blant annet George Washington, var kjent for å foretrekke denne hesterasen. Det er også en velegnet hest for nybegynnere, som ønsker å lære seg å ri.

Quarter-hest

Den såkalte quarter-hesten er en amerikansk hesterase, som har blitt avlet opp for å sprinte korte distanser. Den har navnet sitt fra det faktum at den vanligvis slo alle konkurrerende hester i et såkalt “quarter mile”-løp. Det er også en hest med brukbar utholdenhet for de litt lengre turene, og er også kjent for å være førstevalget under rodeoer i USA. Denne imponerende kombinasjonen av gode egenskaper har gjort quarter-hesten til den mest populære hesterasen i USA. Det er også et populært valg i enkelte andre land, men er foreløpig ikke blant de mest utbredte rasene i Norge. Hesten er imidlertid kompakt og manøvrerbar, og gjør seg dermed godt på ridetur på smale stier og ulendt terreng, så at denne rasen vil oppleve vekst også i Norge de kommende årene bør ikke utelukkes.

Engelsk fullblodshest

Den engelske fullblodshesten ble utviklet i England i det 17. og 18. århundre. Rasen ble avlet frem av 3 hingster hentet fra midtøsten, som paret seg med 74 engelske løpshopper. Rasen ble avlet frem for å holde maksimal hastighet over lange avstander, og er derfor den rasen vi ser både på norske og britiske travbaner. Hesten er også velegnet til sprangridning, dressur, polo og jakt. Hestene er kjent for å være både modige og intelligente, men kan også være lunefulle, og er derfor ikke nødvendigvis det beste valget for nybegynnere.

superior