Hvordan unngå trappeulykker i hjemmet

Hvert år skjer det ca. 6500 trappeulykker i Norge (Trappeulykker Aftenposten). Å falle ned en trapp kan være svært så katastrofalt, spesielt for små barn. Har du et hjem med trapper så burde du gjøre sikkerhetstiltak mot trappeulykker, men hva kan du gjøre for å unngå fall i trappen? En trappeulykke kan kanskje sammenlignes med å falle av en hest. Begge ulykkene går veldig utover ryggen og mange ender opp med livsvarige skader og lammelser etter fall fra hest. Men i motsetning til hesteulykker, så kan trappeulykker forebygges veldig enkelt.

Enkle tiltak redder liv

Å falle ned en trapp kan fort bli bagatellisert, men faktumet er at det er veldig mange som faller ned trapper og får livstruende skader og i verste fall dør. Hverdagslig bruk av trapp kan være farlig da man blir mer og mer komfortabel med å gå i trappen og det skjer nærmest automatisk. Det er veldig fort gjort å tråkke feil, vrikke foten eller miste balansen når man ikke er forsiktig. Det er nettopp derfor det skjer så mange trappeulykker i private hjem, da folk går opp og ned trappene flere ganger daglig, og følger mindre og mindre med på hvor man går.

Når det er sagt så finnes det enkle måter å forbedre sikkerheten i trappen hjemme. Hvis man har små barn i huset, kan man for eksempel sette opp en grin øverst i trappen. Dette burde faktisk alle som har barn i huset gjøre uansett. Det er fort gjort at er lite barn som leker i andre etasje havner opp i trappen om den står åpen uten grin. At et barn faller fra toppen av en trapp burde aldri skje, så husk å sikre trapp nedgangen med en grin.

Ulykker skjer altså ikke bare på toppen av trappen, men også når man går i trappen. En trapp kan være svært så glatt, spesielt om den er oljet, malt eller lakkert. Glatte sokker og en glatt trapp er en dårlig kombinasjon. Har du en glatt trapp kan du bruke trappetepper til å gjøre den tryggere å gå i. Disse teppene gjør at du får bedre fotfeste i trinnene og gjør det også mykere om man skal være uheldig og falle. Vi anbefaler trappeteppe fra Trendcarpet om du i tillegg til sikkerhet er opptatt av at det skal se fint og estetisk ut.

Trappeulykker kan skje, og det er viktig med sikkerhet for å være litt føre var. Om det er barn i huset er det ekstra viktig å gjøre sikkerhetstiltak i trappen. Barn kan bli ivrige og løpe fort både opp og ned trappa i hjemmet, da er det lurt om du allerede har gjort tiltak som minsker sannsynligheten for at ungene dine ikke faller ned. Det er dumt å falle og eventuelt ende opp med livsvarige skader, når det finnes så enkle ting å gjøre for å øke sikkerheten.

superior